Läs gärna tillägget till Tidöavtalet på 3,5 sidor. Bara om kärnkraft. Och med SDs logga först. Jag saknar dock återstarten av Ringhals 1 och 2 som de skriver om i Tidöavtalet. Nu är det fyra ytterligare punkter vi ska kasta skattepengar i sjön för:
1. Statens finansiella ansvar tydliggörs genom en riskdelningsmodell
2. En kärnkraftssamordnare tillsätts
3. Massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045
4. Ny kärnkraft med total effekt motsvarade minst två storskaliga reaktorer senast 2035
Är detta ett skämt?! Texten innehåller så många felaktigheter och rena galenskaper. Så nu blir det långt. Blir det när jag blir förbannad. Detta är så ofantligt mycket pengar som kunde använts till välfärd och omställning. Vi kommer upp i över 1.000 miljarder – bara på kärnkraft. Ett robust elsystem behöver inte kärnkraft. Gå valfri universitetskurs om energisystem och en normalbegåvad person inser det direkt.
Nu ämnar alltså Tidölaget se till att vi ska ta av våra skattepengar för att bygga minst 10 konventionella kärnkraftsverk och flera SMR därtill. Det med hjälp av skattepengar som kunde användas för skola, vården, omsorgen, tågen, klimatanpassningen etc etc. Men de säger inte exakt hur mycket. De säger inte hur mycket industrin ska stå för själva. Men klart är att Tidölaget inte vill att industrin ska fatta beslut på affärsmässig grund utan på bidragsgrund. Den tidigare moderaten i mej vrålar neeeeej! Planekonomi på en marknad som Carl Bildt la grunden till för att få fri!!!!!
Det som påverkar kärnkraft väldigt är nämligen den volatila elmarknaden. En volatil marknad överlever inte kk på eftersom andra tekniker är överlägsna. Den volatila marknaden infördes den 1/1 1996 efter initiativ av statsminister Carl Bildt 1992. Den gemensamma elmarknaden som EU beslutade om 2006, med massivt utbyggt nät, påverkar också kärnkraft eftersom nät gör att utökad handel av el mellan länder möjliggörs. Numera exporterar Sverige el, men vi importerar elpriser.
”Regeringen kommer ta fram en ekonomisk riskdelningsmodell där staten går in och delar risken med de aktörer som bygger ny kärnkraft. Modellen ska kunna användas för all typ av kärnkraftsinvestering och för samtliga aktörer som vill bygga ny kärnkraft i Sverige.
För att åstadkomma detta kommer Finansdepartementet att, så snart som möjligt, tillsätta en utredare med uppgift att ta fram förslag om hur nya modeller för finansiering och riskdelning för nya kärnkraftverk kan se ut så att elmarknadens aktörer i konkurrens kan bygga ny kärnkraft. – – – Ett särskilt fokus ska läggas på att studera stödsystem som använts respektive planeras att användas i andra europeiska länder. Det handlar exempelvis om de system – ”Contract for difference” samt ”Regulated assett base” – som används i Storbritannien.”
UK vill göra en UK. Bara det. UK får inga som vill bygga ändå! Ska UK äga 50% som i UK???? På mej tycks det som att UK sneglar väldigt på UK. Där har staten fått gå in som ägare samt ge enorma prissubventioner. Men 50% verkar inte räcka. Inga nya verk på g ändå.
https://pris.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.aspx?current=GB
Intresset för att finansiera kärnkraft privat var inte så högt utan UK (staten) gick in med skattepengar . ”UK nuclear industry by confirming the first state backing of a nuclear project in over 30 years, part of the UK’s biggest step yet in the journey to energy freedom. The government’s historic £700 million stake in Sizewell C is positioned at the heart of the new blueprint to Britain’s energy sovereignty, as plans to develop the new plant are approved today (221129). —— 50% shareholder in the project’s development
https://www.nlf.uk.net/about-us/how-we-are-funded
”Planeringen för ökad elanvändning ska göras för att uppnå de energipolitiska målen, planeringsmålet och leveranssäkerhetsmålet med utgångspunkt i ett nu prognosticerat elbehov på minst 300 terawattimmar år 2045. Den exakta mängden kärnkraft, antalet storskaliga och små modulära reaktorer, som kommer att krävas avgörs av utbyggnadstakten i elsystemet, var ny konsumtion och produktion förläggs i landet samt teknikutvecklingen hos både ny kärnkraft men även möjligheten till drifttidsförlängning hos befintliga kärnkraftsreaktorer.”
Bara kärnkraft ska tydligen göra detta. Det kommer bli dyrt. Ohyggligt dyrt. Välfärden får betala direkt samt senare iom förlorad konkurrenskraft. Alla scenarior jag läst, även de med kärnkraft, har massiv utbyggd vind oxå. Detta kommer göra att vindkraftsbolagen väljer andra länder att investera i. Stackars Sverige. Inlåsta med kärnkraft. Vi har uran i kända fyndigheter ca 100 år till OM antal verk är samma som nu. Bygga det fler räcker det färre år. Utan nya fyndigheter kanske inte ens uranet räcker under nya kärnkraftverks levnad!
”Nya reaktorer kommer att finnas i drift på helt nya platser i Sverige. För att främja teknisk diversifiering och robusthet ska utveckling av flera tekniker främjas.”
Är dom helt dumma i huvudet???? Kärnkraftsmarknaden är för liten för att många olika tekniker ska byggas. EN, max två, tekniker – allt annat är ren idioti om det ska finnas någon ekonomi i detta öht.
”Aktörerna på elmarknaden fattar beslut om vilken teknik de vill utnyttja sig av. Sverige ska besitta djup kompentens och förmåga inom kärnkraftsområdet och svenska forskare ska aktivt delta i utvecklingen av kärnenergin och dess tillämpningar.” Aktörerna fattar beslut – så länge de fattar beslut om kärnkraft tydligen. Ebba har zero, noll, ingen, nada (0) ansökan om att bygga sitt älskade kärnkraft på sitt bord. Det trots regeringens enorma satsning på kreditgarantier (400mdkr) samt räkmacka under tillståndsprocessen. Nu ämnar de spela bort våra skattepengar.
Jag tycker Tidölaget ska starta ett kärnkraftskooperativ så att de som kan bygga kärnkraft får tillgång till billigt kapital. Det behövs nu särskilt med tanke på inflation och räntor. Fixa finansiering via ett kooperativ vettja. Riskera privata medel. Inte skattemedel.
Räkmacka har fö inte vind till havs. Inga statliga kreditgarantier. Inga räkmackor till tillståndsprocesser. Ändå kommer ansökningarna in. Trots att Tidölaget motarbetar vind så mycket de bara kan. Det beror på ekonomin.
Vindkraftparken Västanvind är planerad att få 50 verk, 320 meter höga. Parken får enligt ansökan en installerad effekt på 1.000 megawatt. Den beräknad årliga elproduktion är på cirka 4TWh.
Regeringen gav 16 maj 2023 grönt ljus till Kattegatt Syd, planerad till 5 TWh, Vattenfalls park med 80 jättar 2,5 mil utanför Falkenberg samt till Galene, OX2 projekt i havet ett par mil utanför Varberg. Galatea-Galene är tänkt att ge 6-7 TWh, men Regeringen har godkänt 20 bjässar i havet. Säg att det motsvarar 1,6TWh så har jag bedömt i underkant.
Följande projekt gällande havsvind finns på Ebbas bord.
Företag – Parkens namn – Årsproduktion
OX2 – Aurora – 24 TWh
OX2 – Triton – 7,5 TWh
OX2 & IKEA – Galatea-Galene (del godkänd av regeringen motsvarande 1,4 TWh – var tänkt 6-7 TWh dvs 4,6-6,6 TWh kan byggas mer.
Örsted – Skåne Havsvindpark – 6 TWh
Vattenfall – Stora Middelgrund – 2,7 TWh – Avslagen 230727
Vattenfall – Poseidon, Göteborg – 5,5 TWh
RWE – Södra Victoria (tidigare Södra Midsjöbanken) – 6-8 TWh Skyborn Renewables – Eystrasalt – 15 TWh
Freja ( Mainstream Renewable Power och Hexacon) – Mareld – 9-12 TWh
Eolus – Västvind – 4TWh
Totalt: 84,3-91,3TWh
Med de redan beviljade: 90,9-97,9TWh Totalt för havsbaserad vindkraft som kan börjas byggas bums är mer än 90TWh. Bara att hoppas att 80% av projekten inte får nej som det varit tidigare år. Så kan vi inte ha det. Tidölaget släpp fram vind till havs. Bygg fram stamnätet. Det är mkt bättre att det samordnas. Det måste oxå bygga stamnät fram till era älskade nya kkverk.
Sen är det bara att hoppas att bolagen lägger kablarna till Sverige och inte sätter parkerna i direkt förbindelse med andra länder. Skulle inte förvåna mej mtp Tidölagets beslut kring vindkraftverks kablar. De får stöd från andra länder.
För information är RWE tyskt. Örsted är danskt. Vattenfall, Eolus, Hexicon, OX2 och IKEA är svenska. Mainstream är irländskt, men majoritetsägare nu är Aker som är norskt.
https://www.ox2.com/sv/sverige/projekt/aurora/
https://www.ox2.com/sv/projekt/triton
https://www.ox2.com/sv/sverige/projekt/galatea-galene/visualisering/
https://www.ox2.com/sv/sverige/projekt/galatea-galene/
https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/vindprojekt/stora-middelgrund
Avslag
https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/vindprojekt/poseidon https://sodra-victoria.rwe.com
https://www.4coffshore.com/windfarms/sweden/södra-midsjöbanken-sweden-se11.html
https://www.skybornrenewables.se/eystrasalt https://mareld.org
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ny-ansokan-om-vindkraftpark-pa-vastkusten
Vattenfall bygger fö väldiga parker till havs. Utomlands.
https://sverigesradio.se/artikel/vattenfall-bygger-en-av-varldens-storsta-vindkraftsparker-till-havs
”Elsystemet har aldrig varit så känsligt som nu.” Felaktigt påstående. Helt felaktigt. ”Kärnkraften som planerbar och fossilfri kraftproduktion är det enda energislag som kan möta denna efterfrågan och en av det absolut viktigaste komponenterna för att uppnå ett robust elsystem som kan leverera konkurrenskraftiga elpriser när de behövs och där det behövs.” Så galet fel att jag inte vet var jag ska börja. Vad är det för magkänsleamatörer som styr Sverige egentligen? ”återuppbyggande av ett leveranssäkert elsystem.” De ska alltså bygga åter något som vi redan har! Är inte det rätt onödigt. O korkat. ”Samtidigt genomför regeringen en omfattande satsning på att bygga upp kompetensen inom Strålsäkerhetsmyndigheten och för att förbereda myndigheten på att kunna hantera flera ansökningar om nya reaktorer på ett effektivt sätt. Insatser görs också för att stärka den generella kompetensen kring kärnkraften i Sverige, både genom satsningar via Strålsäkerhetsmyndigheten och genom riktade energiforskningssatsningar via Energimyndigheten.” Hälften av forskningsbudgeten ”Regeringen kommer att avskaffa förbudet mot att utvinna uran i Sverige.” Finns nog inget så miljövidrigt som att bryta uran. Vilka svenska kommuner vill ha en urangruva?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=6550389218323162&id=100000564457446
”Dagens elmarknadsmodell förmår inte att leverera det som elsystemet skulle behöva.” Jo….. Vi har ex inte ens börjat använda vindens kapacitet att balansera. ”Kärnkraftsproducenter blir inte ekonomiskt kompenserade för de egenskaper som kärnkraften bidrar med i el-systemet.” Ja, de hjälper till med rotationsenergi. Men de betalar inte nog för sina frånkopplingar eller sina försäkringar. Inte heller för de där 100.000 åren av förvaring. ”Ingenstans i världen byggs det ny kärnkraft utan ett tydligt statligt engagemang som kompenserar för den ekonomiska risk som denna typ av projekt innebär.” Nej, just det. Planekonomi behövs för att kraftslaget ska klara sej på en fri marknad. En marknad som klarar sej bra utan kärnkraft. PS: samtidigt investerar Volvos tidigare VD massivt i vind. Så går oxå IKEA.