Vår framtida energi

Varning: väldigt långt inlägg. Tog mej hela helgen att skriva. Hoppas jag fick med alla källor. Ursäkta stavfel. Meddela mej dem gärna.

Jag tycker mej skönja två huvudspår i energidebatten på nätet:
1. Bygg mer kk
2. Skapa ett eget elområde av Sverige så vi ej berörs av Europas elpriser.

Den första punkten går att åstadkomma. Det är fritt fram att bygga kk på befintliga tomter där infrastrukturen är förberedd. Varför finansierar inte näringslivet bygget av kk om de vill ha mer kk? Varför startas inte crowdfunding i allmänheten som hjälp? Så många verkar ju tro att kärnkraft är lönsam. Varför investerar inte de sina pengar i kk? Jag har investerat hundratusentals kronor i förnybart. O jag är ensamstående – dvs pengar för att bygga kk finns i samhället. Varför byggs det inte? Varför tänker regeringen in o ge ett kraftslag räkmacka med både finansiering o handläggningstider, medan de drar ut ett (som är fullt finansierat av privata pengar) annats beslut i absurdum? Varför investerar näringslivet inte sina pengar i kk? Kan det bero på: https://www.iea.org/reports/renewables-2022/executive-summary

IEAs senaste rapport. Kom ut i veckan. Ursula von der Leyen var med på presskonferensen. Det är förnybart som växer. Allt annat, inklusive kärnkraft, krymper i andel. Kk är på toppen. Så sorgligt att folk inte bara kan inse. Det är långt ifrån alla länder som har kk. Ändå har de el…..

Multiplicera med den svenska kronans värde (ca 11kr för en dollar) följande VALCOE-siffror för Europa. Källan är IEA, 2021. VALCOE (value-adjusted levelised cost of electricity) är fö när både kostnader OCH det värde som kraftslagen ger till kraftsystemet är tagna hänsyn till. (NB! Inte alla kostnader o fördelar är med, men de viktigaste. Detta på grund av komplexiteten. Men som sagt de största/viktigaste är med. Övriga ändrar ej bilden vad jag förstår.)

2020 kostnader

Fossilt
Kol $160/MWh
Gas CCGT $100/MWh

Fossilfritt
Kärnkraft $145/MWh

Förnybart
Solceller $60/MWh
Vind på land $55/MWh
Vind till havs $75MWh

2050 antagna kostnader

Fossilt
Kol $165/MWh
Gas CCGT $115/MWh

Fossilfritt
Kärnkraft $110/MWh

Förnybart
Solceller $70/MWh
Vind på land $60/MWh
Vind till havs $45/MWh

Men 2050. Då är det för sent för att kunna ordentligt kunna påverka klimatet.

2030 antagna kostnader

Fossilt
Kol $165/MWh
Gas CCGT $115/MWh

Fossilfritt
Kärnkraft $125/MWh

Förnybart
Solceller $70/MWh
Vind på land $60/MWh
Vind till havs $50/MWh

Betänk att producenterna av el får lika mkt betalt för elen oberoende av vilken produktionskostnaden är. Det är SVK som exporterar el från Sverige. Med oerhörd klirr i statskassan som följd.

Vår svenska regering måste veta något som IEAs alla experter inte har fattat. Känns lite som när vissa politiker (o journalister) tyckte sej veta mer om pandemibekämpning än Fohm. Jag förstår inte varför vi ska ha kostsamma expertmyndigheter som landar i att nybyggd kk inte är så smart för Sverige om politiker ändå skiter i vad de framför. Bättre att lägga alla de pengarna på annat kan jag tycka. Att lägga skattepengar på annat verkar regeringen tycka inkluderar att snedvrida elmkn med stöd till kk. Att det kommer utholka Sveriges konkurrenskraft är en annan sak. Vi är i paradigmskiftet till en volatil global elmkn med mkt mer nät samt mängder med lagringsalternativ. Lägg till smarta nät o smarta konsumenter. Samt så många fler komponenter jag fått lära mej om på de universitetskurser i ämnet jag gått. Folk klamrar sej fast vid dåtid. Tyvärr.

https://www.iea.org/regions/europe

Tvåan är bra mkt klurigare. Dels utifrån om det verkligen är så smart om man oxå väger in lite långsiktighet. Dels utifrån om EU kommer tillåta oss. O om vi gör det – hur stora blir böterna? Vi befinner oss på en global volatil mkn. Har så gjort länge. På den exporteras o importeras el. Precis som andra produkter. Det annorlunda med denna mkn är att utbud måste uppstå samtidigt som efterfrågan. Ungefär som tjänster. Det blir ingen klippning om inte frisören är på plats. Eller kunden. Men så många fler är involverade på elmkn. Den är oerhört komplex. Det är det tekniska systemet, med mängder med integrerade komponenter både för produktion samt för överföring av el. Detta system kräver enorma investeringar för att vi ska klara omställningen. Men vi har oxå handeln med el samt kring det en massa galet komplicerade institutionella arrangemang som jag långt ifrån begriper alla. Jag hoppas innerligt att de som vill göra Sverige till elzon bortkopplad från Europa förstår hur alla dessa arrangemang fungerar o vad resultatet blir för Sverige om vi skulle lämna. Dessutom har vi EU-bestämmelser på det.

PS: vi har balansmkn där svk köper reglering för att utjämna obalanser. Obalanser i minuter. Sträcker sej allt framåt i tiden i minuter. Sen har vi intradagsmarknaden som stänger en timme före leverans (handen upp (ärligt) ni som kände till den). En timme framåt i tiden. Sen har vi spotmkn. Det är den som de flesta tror är elmkn. Nordpool är en sån mkn. Köp- o säljbud lämnas in kl 12.00 dagen innan. Dvs sträcker sej 12-36h fram tiden. Men vi har oxå den finansiella handeln. Den säkrar elpriser i många år. Över tio år är inte ovanligt. Det innebär att många ftg har säkrat sina elpriser under mkt lång tid framgent o gör att elproducenter inte tjänar efter marginalpris utan efter terminspris. Denna handel sker bla på nasdaq.

Detta är komplext. Gör inget snälla politiker om ni inte förstår alla delar o hur de hänger ihop. Zonerna är satta för att premiera investeringar i by produktion där el är en bristvara. Hade fungerat om inte M, KD, L o SD sagt nej till så mkt vind i söder. Nu har den byggts i norr istället. Eftersom vi inte har nog med nät stängs el in där när kablarna är fulla o priset blir mkt lägre. (Antar att först fylls terminerna fö.) Om vi byggt mer nät skulle flaskhalsarna minska o priset skulle bli mer jämnt i Sverige. Jämnt innebär att priset i norr går upp mer än priset i syd går ner då syd har för lite produktion. Men egentligen kvittar det var elen tillverkas. Har vi ett överflöd samt nät går priset ned. Fokus nu måste vara på att få bort det fossila i systemet samt att stötta hushåll o de organisationer som berörs (alltså inte samma kompensation till de som terminssäkrat utan en mkt lägre). Tycker fortfarande min modell från häromdagen inte är så dum för det.

Varför tar inte staten o går in o sätter ett tak? Över 70-80-90öre/kWh går staten in o tar 70-80-90% av kostnaden över taket. Lika för hela landet. Summan ska dras på elräkningen direkt. Inte som nu. Det riskerar spä på inflationen. För att vi ska få incitament för energieffektivisering måste vi ha ett tak som varierar efter hur kallt det är. Det syns på kommande månads räkning. Säg att när det är kallt får betalar staten 80% av det som ligger över 80öre/kWh för maximalt 5.000kWh.

Hur jag än tänker tycker jag ovan verkar vara en vettig modell. Parat med ett statligt omställningslån så alla ska ha möjlighet att ställa om. Men för dec och jan månads elräkningar lär socialen behöva inrätta en elräkningsakut. Julen 2022 infaller ju i februari 2023. Hoppas vi!

För till syvende o sist påverkar elpriset o leveranssäkerheten Sveriges konkurrenskraft. Leveranssäkerhet kräver produktion samt en mängd lösningar kring den som gör den leveranssäker (nej vi behöver inte kk för det – läs universitetskurser om energisystem så förstår du varför). Eftersom vi har marginalprissättning tjänar de förnybara (som inte är på terminer) galet mkt pengar. De pengarna lär komma att investeras i elsystemet då det finns pengar att tjäna. Dvs det kommer att påverka elpriset på sikt nedåt. Ja, kk tjänar oxå pengar. Men inte så mkt som gör att ägarna är villiga att investera i mer kk. För det är kks framtida konkurrenskraft alltför osäker. Det finns andra sätt att investera pengarna som ger bättre avkastning. Den andra stora vinnaren i detta är nät. Hoppas de bygger mer nät för pengarna. Vad politikerna skulle kunna göra är att sätta ett utdelningstak för att säkerställa att pengar återinvesteras i elsystemet. Men inte sätta ett pristak. Det är en helt ny regel på mkn. Ska den införas måste det ske över hela Europa. Annars riskerar planerade investeringar i Sverige hamna i andra länder. Rättelse: de hamnar i andra länder. Kan tom bli så att ftg väljer att lämna Europa om hela Europa inför ett pristak. Denna mkn är global. Sverige är väldigt, väldigt litet i sammanhanget.

Den andra stora vinnaren nätbolag o bland dem svk. Deras, samt övriga statliga bolags vinster, kan användas för att stötta upp medborgare o organisationer under övergången. Även med omställningslån. Jag gillar inte bidrag. Tycker lån är mkt bättre.

Det vi måste fokusera på är utbyggnad av produktion o nät. Leveranssäkerhet o ett konkurrensmässigt pris. För det krävs massivt utbyggd produktion av el. Samt nät. Otroligt viktigt i det är förutsägbarhet. Vi kan inte in o ändra i mkns spelregler ens då priset blirmkt högt. Hela världen ställer nu om. Mer el kommer behövas. Vill vi inte ha investeringarna här? Investerarna/Företagen kan lätt välja ett annat land. Vi kan oxå råka få väldiga skadestånd mot oss. Men det riktigt allvarliga är om privata ftg skulle lämna Sverige. Den avreglerade mkn har inneburit billigare elpris. Dock har 40% av naturgasen försvunnit iom kriget. (2020 kom 43% av naturgasen från Ryssland. 2021 48,4%) Elpriserna började stiga hösten 2021 – det var då Putin började minska exporten av naturgas till Europa. Naturgasen stod för ca 9% av Europas el.

https://www.dn.se/varlden/darfor-ar-manga-eu-lander-sa-beroende-av-gas/

https://www.energiforetagen.se/statistik/energi-i-varlden/

Det är gigantiskt. 40% av naturgasen kom från Ryssland. Den måste ersättas. Det påverkar priset väldigt. I det läget behövs all produktion av el som är möjlig. Det behövs nu. Inte 2030. Läget blir inte direkt bättre av att en stor del av Europas kärnkraft är avstängd. Kärnkraft är det vanligaste produktionssättet av el i Europa. Tack vare Frankrike. Många länder har öht inte kärnkraft. Underligt att de klarar elsystemets balans mtp hur vissa nätriddare skriver. Hur som, vad vi behöver är mer produktion samt nät (även flexiblare efterfrågan). För mej är det obegripligt att inte politikerna ser till att göra tillståndsprocesserna både snabbare samt mer förutsägbar. Varför pekar vi inte ut ett antal platser där det får byggas samt drar fram stamnät dit? Sen blir det en budprocess. För att snabba på tillstånden är jag rädd att vi måste se över lagstiftningen om ex miljö. Utredningarna ska göras INNAN företag börjat projektera fö.

Att göra Sverige till eget elområde verkar smart vid första anblicken. Men dumdristigt om man tänker lite längre o långsiktigt. För att förstå, måste man förstå tanken med elområden. Men först – kolla in vad vi tjänar på dem.

https://elstatistik.se/nordpool/congestion-rent-se.html?fbclid=IwAR2p37DJ2W0fMpUx21lqGNioLYtM6LaTjR2qeDnu_CdL97sz_G9natVBalE

Bakgrunden till elområdena förstår jag inte riktigt. Ex Tyskland är ett elområde även om de borde vara indelat i flera om Sverige tvingades till det. Bakgrunden är att 2006 bestämde EU att Europa ska ha en gemensam elmkn. Danskarna anmälde Sverige till EU då danskarna inte kunde importera så mkt el de behövde eftersom det svenska stamnätet inte fixade att transportera tillräckligt med el till Danmark. 2011 dömde EU-kommissionen till danskarnas fördel o Sveriges svar blev att dela in landet i fyra zoner med bas i flaskhalsar antar jag. Det konstiga för mej är att Sthlm, Gbg o Malmö inte oxå blev zoner. Där finns effektbrist. Flaskhalsar. Dvs näten behöver byggas ut. De borde vara egna zoner. Eller tänker jag fel?

Zoner finns fö oxå i andra länder o fungerar som så att när ett område producerar lika mkt som man konsumtion har man systempriset. Men importerar eller exporterar man förändras priset baserat på det. Exporterar man mkt går priset ned. Mest ner går det när kablarna är fulla. Importerar man går priset upp.

Det innebär att område 4 i Sverige importerar från område 2 o 3 samt från område 1 via övriga. Område 4 importerar även från Europa då kablarna från norr inte räcker till. Förstår att omr4 har högt pris. Vi importerar elpriser. Oxå att områden som behöver mer ledningar för att elen ska nå fram får bekosta den. Priset går upp ännu mer. Det är tydligt att sydvästlänken som öppnade 10 år försenat 2021 mellan Hallsberg o Hörby inte räcker till tillräckligt för att jämna ut export o import mellan Sveriges elområden.

https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic

Jag hade gärna sett att ovan karta utvecklas. Lägg dit varje kabel. Hur mkt kan den ta? Hur mkt har den nu? Underhåll? Var finns nybyggnationerna? Vad är det med Sverige o Norge?! Varför bygger vi inte kablar inne i länderna som säkerställer att el från norr kan ta sej till söder? Måhända el till söder i Norge ska gå via Sverige? Bygg ut kablar i Sverige. Norges export går via Sverige. Gillar fö iden på ett nordiskt statligt nätbolag. Huvudkontor i Köpenhamn.

Skulle oxå vilja ha nedan ner på detaljnivå. Vad producerar varje verk? Hur mkt kan de max producera? Underhåll?

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Gärna oxå lagring. O då inte bara i vattenmagasinen. Utan lagring på en mängd olika sätt runt om i Sverige.

https://www.energiforetagen.se/statistik/kraftlaget/

Hade jag varit konsument av el i norr med vattenkraft i älvarna o vindkraft på närmaste berg rakt i söder samt ett robust elnät med plats för mycket industri så skulle jag argumentera för att ha kvar elområdena ett tag för demografins skull. Lockar till sej investerare till regioner med jobbig demografi. De behöver inflyttning av människor i arbetsför ålder. Alternativet är att göra om Sverige o ha oss som ett skatteområde. Som det är nu skiljer det mer än värnskatten mellan kommuner.

Men med tanke på den solkraftsproduktion som kommer på kontinenten vill jag ta bort elområdena om säg 5-10 år eftersom kraftflödet då snarare kommer gå från söder till norr än från norr till söder som idag. Så bygg mer överföringskapacitet o se till o ha dem klara när solen tar över helt på sommarhalvåret. Inse va mkt vatten som kommer att kunna sparas i magasinen. Om nu inte brist på kontinenten tömmer dem när de har elunderskott. De lär dock inte ske på sommarhalvåret o dessutom producerar vind mer på vinterhalvåret då det blåser mer samt att kall luft är ”tyngre” vilket ger nån procent till producerad. Men jag tror inte folk inser vattenmagasinens storlek. De nordiska magasinen rymmer 121 TWh. De svenska 34. Norska 85. Norge har dessutom 30 pumpkraftverk. Sälj dyrt dagtid. Pumpa åter billigt under natt. Sverige har stängt sitt första stora pumpkraftverk i Juktan 1996. Det behövdes inte då. Hade behövts nu. Var kan Sverige bygga pumpkraftverk?

Vi sätter 121TWh i ett sammanhang. Sveriges elproduktion 2021 var 166TWh. Av det stod kärnkraft för 51TWh. Vi använde 140TWh och exporterade 33,9TWh. Vi importerade 8,3TWh (vattenel från Norge och vindel från Danmark).

https://www.energiforetagen.se/statistik/kraftlaget/

Så solel norrut på vinterhalvåret. Vatten o vind söderut på vinterhalvåret. Men det kräver nät. Helt galet vilka långa ledtider det är på att bygga nät. Vi talar om att det tar lång tid för vind. O ännu längre nu med den nya regeringen som förhalar o förhalar tillstånd för att på så sätt gynna kk tänker jag konspiratoriskt. Jag tycker tillståndsprocesser för nät är ännu värre. Helt galet långa när vi vet att vi helt enkelt måste bygga. Även att vi nu vill fylla kablarna ut från Sverige så att vi på så sätt stänger inne el i Sverige som gör att priset på el i Sverige sjunker. Dvs på kort sikt – dra ned elkonsumtionen så vi kan fylla exportkablarna. 70% av vår el är vi skyldiga att kunna exportera.

Hur ska Svenska kraftnät leva upp till EU-lagstiftning om minst 70% tillgänglighet på flöden mellan elområden? Finns bara två sätt. Ändra EU-lagstiftningen eller bygga mer nät. Just nu ber vi antagligen om undantag, men jag anser det är klart att det befintliga transmissionsnätet måste byggas ut om vi vill vara kvar i EU. Samt att egna elområden instiftas till havs. Samt i Sveriges stora städer. SVK har mkt svårt att klara de där 70% på flera platser. Tror tom de söker dispens för att slippa. Det leder till stora elprisskillnader. Naturligtvis.

https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2021/forslag-till-kraftigt-okat-uppdrag-for-svenska-kraftnat-med-utbyggnad-till-havs/

Så om kablarna är fulla går priset ner. Om kablarna är fulla hänger på kablarnas kapacitet. Så sluta bygg! Bara det, att inte bygga nät är nåt av det korkaste vi kan göra på sikt. I optimala nät färdas el med upp till ljusets hastighet. Mellan jorden o månen tar det en sekund lite drygt. Med nät kan din lampa tändas av solel från Alicante! Skiner solen ofta o mycket i Alicante? Hur skiner solen i Afrika?

Överföringsförluster behöver inte vara i fokus när el finns i överflöd. Kolla in kabeln mellan Marocko/Sahara och UK.

https://www.facebook.com/132777283539772/posts/2367476010069877/?d=n

https://www.nyteknik.se/energi/har-byggs-kabeln-som-ska-forse-britter-med-solkraft-fran-sahara-7036801?fbclid=IwAR3HghyBJazMiBjxYuGa_c5LzGuWz3sfJwjp3tgx2GrfOy4UcH61M5SYFds

Solcellsparken ”Nour” i Marockos öken är så stor att den syns från rymden. Den är inte ens störst. Googla på solcellsparker o du tappar hakan.

https://svt.se/nyheter/utrikes/vi-ska-bli-en-gron-energibro-mellan-afrika-och-europa Sahara räcker och blir över. https://www.ecomena.org/desertec/

Samtidigt skrämmer mej en mkn utan flaskhalsar. Vad händer om det plötsligt händer något i Portugal som fortplantas genom hela Europa? Tänk på Ringhals som stoppade vindproduktion. Så lite köer vill iaf jag ha i systemet så det finns utrymme att parera. Det känns betryggande med alla flexibiltetslösningar som nu kommer. De är oxå resurseffektiva. Å andra sidan mkt nät över hela Europa innebär färre flaskhalsar o att många reserver finns att tillgå om något skulle hända. Dock med öppna nät till kontinenten kan de nordiska vattenmagasinen tömmas på nolltid av efterfrågan från Europa. Men vi hade ändå inte kunnat täcka behovet av fossilgas. Det är för stort. Däremot är min framtidsspaning att energimkn kommer påverka geopolitiken oerhört. Solel OCH lagring kostar tillsammans nu snart bara 20öre/kWh. Vilka andra elslag kan konkurrera? Persiska viken har ett enormt övertag för sol när lagring kommer då de har befintlig infrastruktur för gas över hela världen. Samt enorma finansiella muskler. Afrika kan oxå bli en stor spelare om de får stöd. Finns gott om sol i Afrika. Hela året om. Min framtidsspaning är att det blir enorma nät. Visst stora kablar, men oxå små. De är säkrare för Hz. Kommer nät funka bra lär det bli el från Afrika till Europa men e-bränslen från Persiska viken.

Men. Det är enorma intäkter baserat på nätägarna får från flaskhalsarna. Kolla bilden. Se hur intäkterna fullkomligt exploderat. Men de ska enligt EU inte in på nätägarnas/TSOns konto utan allt ska tillbaka till marknaden. Med andra ord ska de bygga bort flaskhalsar o då spelar elområdena faktiskt ingen roll på sikt. Det blir ett elpris. Europa kallas elområdet. Fast just nu bör de pengarna oxå hjälpa hushåll o industrier med elräkningarna.

Sist: Glöm inte bort vad ändrad konsumtion kan göra. Om vi drar ned på användningen fylls våra exportkablar vilket gör att el stängs inne i Sverige dvs priset går ner. Mitt tips är att vi ska vara försiktiga med att göra ett separat elområde av Sverige. Då kan vi ju inte ta del av andra länders el när vi behöver effektreserver. Det kommer bli väldigt dyrt att ha all den produktionen i Sverige. Dessutom kommer det byggas massivt med sol samt vind till havs. Solel från södra Europa o Afrika kommer bli väldigt billig. I nät färdas el med upp till ljusets hastighet – ska vi inte ha tillgång till all den elen? Eller är det så att Sverige både ska ha kakan o äta av den. O glöm inte. Det är svk som exporterar. Dvs enorm klirr i statskassan. De pengarna kan användas till nät. Samt att stötta de hushåll o organisationer som behöver. Ni som har lite svårt att förstå elmkn. Det är väldigt komplext. Här är några bra föredrag/seminarier.

Söder beskriver basic. Följs sv diskussion med bla elintensiva företag i norr. https://youtu.be/Y35CXAx0dZU

Hur kan framtidens energisystem tänkas se ut?
https://www.kth.se/aktuellt/kth-samtal/arkiv

Seminarium från augusti 2022 om Sveriges elförsörjning. https://youtu.be/izvGVpbjStk

Lättförståelig text från entreprenörskapsforum. Handels tidigare rektor Lars Bergman skrivit. https://entreprenorskapsforum.se/wp-content/uploads/2022/08/Rapport_Elforsorjning_web.pdf

Professorn i elkraftteknik är verkligen inte ensam bland de som verkligen kan el o energi o som INTE har särintresse, i sin kritik mot moderaterna. Här är några professorer till. https://www.nordiskaprojekt.se/2022/07/08/debatt-moderaternas-plan-for-karnkraft-hanger-inte-ihop/

Här är ett inslag med experter från akademin o näringslivet. I norr. Där går utvecklingen i rasande fart. https://m.youtube.com/watch?v=RyzAwyQJwPg

Detta är riktigt intressant. Tony Seba. https://m.youtube.com/watch?v=PM2RxWtF4Ds&feature=share

Publicerat den
Kategoriserat som Energi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *